Bostadsrättsföreningar bötfälls för försenade energideklarationer

Det kan bli dyrt för de många bostadsrättsföreningar som ännu inte upprättat någon energideklaration. En utebliven giltig deklaration betraktas som lagbrott och kan resultera i att Boverket, som är tillsynsmyndighet, förelägger ägaren att energideklarera. Föreläggandet kan förenas med vite. Hittills har 39 bostadsrättsföreningar runt om i landet fått ett vitesföreläggande på belopp ända upp till 250 000 kronor. 
Lagen om energideklaration infördes under 2007 i samband med EU:s miljömål att minska fastigheters energiförbrukning. Energideklarationen visar hur mycket energi en fastighet använder och kan ge bostadsrättsföreningen konkreta tips på energibesparande åtgärder. Det är fastighetsägarens ansvar att en giltig energideklaration finns. För cirka tio år sedan upprättade många bostadsrättsföreningar sina energideklarationer under ungefär samma tidsperiod och giltighetstiden på en energideklaration är 10 år. Detta innebär att det återigen är hög tid att energideklarera. Många bostadsrättsföreningar skulle antingen ha upprättat sin energideklaration under 2018 eller behöver göra det under 2019. Dessvärre är det stora mängder bostadsrättsföreningar som kan ha missat informationen. 
Hitintills har Boverket totalt skickat ett föreläggande om vite till 39 bostadsrättsföreningar, som varit för sena med att upprätta sin energideklaration. Beloppen sätts individuellt och har hittills varierat mellan 50 000 kronor och 250 000 kronor, bekräftar Henrik Olsson, Utredare och Energiexpert på Boverket.
– När föreningarna fått vitesförelägganden har de antingen utfört energideklarationer på byggnaderna eller tagit kontakt med oss för att få byggnader undantagna från att energideklareras innan tidsfristen för vitesföreläggandet löpt ut, tillägger Henrik Olsson. 
För kostnadsfria offerter på energideklaration från certifierade energiexperter: maila till info@anbudskollen.se, ring 08 – 684 422 22 eller besök Anbudskollen. 
anbudskollen-color copy_utan_allabrf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.