Lokalutrymmen omvandlas till lukrativa bostäder för Bostadsrättsföreningar 

Många bostadsrättsföreningar har fått upp ögonen för de möjligheter som gömmer sig i att omvandla lokalutrymmen till attraktiva bostäder. Bland dessa utrymmen finns kontors- och affärslokaler, tvättstugor och styrelserum, som kan omvandlas till nya bostäder.

Genom att omvandla lokaler kan föreningen dra nytta av flera positiva effekter, inklusive betydande kapitaltillskott och minskad skuldsättning. Det finns dock flera aspekter som styrelsen bör överväga och fallgropar att undvika för att dra maximal nytta av denna möjlighet.

Enligt Alexander Pishkoohani, försäljningschef på VL Fastighetsutveckling, är den stigande bostadsprisnivån och inflationen drivande faktorer som gör det allt mer lönsamt för föreningar att utveckla outnyttjade eller olönsamma lokaler i sina fastigheter till eftertraktade bostäder. I samarbete med Anbudskollen bistår VL Fastighetsutveckling föreningar att utvärdera möjligheterna att skapa nya bostäder inom befintliga fastigheter och ser detta som en ekonomiskt fördelaktig affär för föreningen.

Fördelar med fastighetsomvandling

Att omvandla lokaler och ytor till bostäder ger flera fördelar; försäljningen genererar en kapitalinjektion och ökar antalet medlemmar som betalar avgift. Genom att använda intäkter från omvandlade objekt kan föreningen minska sina eventuella lån och sänka sin skuldsättning per kvadratmeter. Detta gynnar de befintliga bostadsrättshavarna i föreningen, samtidigt som värdet på befintliga bostadsrätter ökar. För oäkta föreningar kan ökad bostadsyta göra föreningen äkta, vilket ytterligare förstärker de positiva effekterna för varje medlem.

Undvik fallgropar

Det finns flera potentiella fallgropar, och det krävs omfattande erfarenhet av byggteknik, juridik och marknadsföring för att hantera projektet på ett professionellt sätt. Styrelsen är ytterst ansvarig för projektet och bör därför hantera processen och affärsmöjligheten med stor professionalism.

För att se till att  föreningen får ut det mesta av lokalkonverteringen krävs en avtalsjuridik som undanröjer framtida missförstånd och konflikter som annars kan bli väldigt kostsamma och energikrävande. Därutöver är det av största vikt att styrelsen inte upplåter ytan direkt till en entreprenör utan att ha konkurrensutsatt entreprenörerna utifrån ett välgrundat underlag. Styrelser som saknar branschspecifik kompetens bör ta in externt stöd för att undvika dessa onödiga misstag. Ett professionellt förarbete sparar såväl tid som pengar för föreningen. Det skapar även trygghet och en lugnare sinnesstämning hos medlemmarna inför ett projekt. 

Har er förening lokaler eller andra ytor och vill veta om dessa lönar sig att omvandla till bostäder?
Anbudskollen erbjuder tillsammans med VL Fastighetsutveckling en kostnadsfri bedömning utan förpliktelser. För mer information eller övriga frågor maila till info@anbudskollen.se eller ring 08-684 422 22.