Jämför försäkringar för bostadsrättsföreningar

Försäkringspremier och vad de täcker skiljer sig en del när det gäller BRF-försäkringar. Att försäkra fastigheten är av yttersta vikt för att skydda ditt hem eller din verksamhet mot oväntade händelser och skador. Den viktigaste delförsäkringen kanske är egendomsförsäkringen då det skulle kunna röra sig om stora pengabelopp i kostnader om fastigheten skadas. Men med det stora antalet försäkringsbolag som erbjuder fastighetsförsäkringar kan det vara en utmaning att välja rätt försäkring som passar dina unika behov och budget. Hur gör man jämförelser mellan olika försäkringsbolag? 

Vilka är de främsta aktörerna för bostadsrättsföreningar? 

Försäkringsföretagens branschorganisation samlar in och presenterar statistik på marknadsandelar för försäkringsbolag som är aktiva på den svenska marknaden. Det finns ingen separat statistik för BRF eller enbart fastigheter. Man får en viss känsla för marknadsandelarna via försäkringskategorin “Egendomsförsäkring företag och fastighet”. Data för andra kvartalet 2023 ser du nedan. 

  • Länsförsäkringar 44%
  • If skadeförsäkring 12% 
  • Trygg-Hansa 12%
  • Zurich 4,1%
  • Folksam 3,7%
  • Gjensidige 2,2% 

Utöver de ovan nämnda finns ytterligare över 20 försäkringsbolag med försäkringar för egendom gällande företag och fastighet.  

En professionell försäkringsförmedlare kan hjälpa med BRF-försäkring

En försäkringsförmedlare för bostadsrättsföreningar genomför uppdrag där de hjälper till att komponera ihop en försäkringsportfölj som är anpassad till föreningens fastigheter, styrelse och övriga behov av försäkringsskydd. Förmedlaren fungerar som en mellanhand mellan föreningen och försäkringsbolagen. För att gå igenom de olika försäkringsbolagens erbjudanden och analysera vad som passar BRF:en bäst görs följande steg. 

Behovsanalys

Först och främst kommer försäkringsförmedlaren att genomföra en noggrann analys av BRF:ens försäkringsbehov. Detta innebär att de tittar på fastighetens typ, läge, storlek, värde och andra faktorer som kan påverka försäkringsbehovet. Vilka delar önskar föreningen försäkra förutom fastigheten? Vanligtivs tittar man på styrelseansvarsförsäkring, rättsskydd, skadedjursförsäkring och eventuellt försäkring mot hyresförlust.

Jämförelse av försäkringsalternativ 

Efter att ha förstått BRF:ens behov jämför försäkringsförmedlaren olika försäkringsalternativ från olika försäkringsbolag på marknaden. De granskar försäkringsparagrafer, omfattning på vad som täcks, premiekostnader och villkor för att identifiera de bästa alternativen.

Förhandling med försäkringsbolag

Försäkringsförmedlaren förhandlar med försäkringsbolagen för att säkerställa att BRF:en får de mest förmånliga villkoren och priserna för sina försäkringar. De använder sin kunskap och erfarenhet för att få fram bästa möjliga avtal.

Rådgivning och rekommendationer

Försäkringsförmedlaren ger råd och rekommendationer till BRF:en om vilka försäkringar som är lämpliga. De förklarar fördelar och nackdelar med olika alternativ och hjälper föreningen att fatta informerade beslut.

Administration och uppföljning 

Efter att försäkringsavtalen har tecknats hjälper försäkringsförmedlaren BRF:en med administrationen av försäkringarna och säkerställer att de håller sig uppdaterade med eventuella ändringar eller behovsanpassningar i framtiden. De kan också bistå vid skadehantering om en försäkrad händelse inträffar.

Uppföljning och revidering

Försäkringsförmedlaren ser till att BRF:en regelbundet reviderar sina försäkringsbehov och att de fortfarande har rätt täckning. Om det behövs kan de även hjälpa BRF:en att byta försäkringsbolag om det finns bättre alternativ tillgängliga.