Miljonsvindeln i Sollentuna: bostadsrättsförening plundras

En bostadsrättsförening i Sollentuna har plundrats på miljontals kronor i samband med en ombildning, enligt nya uppgifter från Hem & Hyra. Pengarna ska ha hamnat i privata fickor. Det är inte första gången en bostadsrättsförening plundras, bara för några år sedan uppmärksammandes plundringen i HSB-föreningen Brf Ida i Malmö som blåstes på en förmögenhet.

En ny bostadsrättsförening i Sollentuna med cirka 150 lägenheter ska ha plundrats på miljonbelopp i samband med en ombildning, enligt en ny rapport från Hem & Hyra. Vid en ombildning köper de boende fastigheten av hyresvärden.

Pengarna ska ha hamnat i privata fickor. Ombildningskonsulten Restate uppges dessutom ha tagit ut enorma summor i arvode medans de tidigare hyresgästerna ska ha gått miste om miljoner. Uppläget ska ha avslöjats av de tidigare hyresgästerna.

En medlem kallar det ren systematisk plundring av föreningens resurser.

– Det är en så stor bedrägerihärva. Den näst största någonsin, som gäller en svensk bostadsrättsförening. Nummer två efter ett känt fall i Malmö. Det kan man inte sopa under mattan.

Det började med att medlemmar misstänkte misskötsel. Uppgifter visade sedan att flera lägenheter ska ha sålts till extrema underpriser, där det i många fall har saknats avtal. En person i den tidigare styrelsen ska även ha missbrukat sin förtroendeställning. Problem har även uppstått under ombildningsprocessen där Restate varit inblandad i upplägget. Arvodet på 3,6 miljoner kronor, som i ett tilläggavtal höjdes till 4,9 miljoner, framstår som högt, skriver granskaren och Restates förhandlingsmetoder beskrivs som anmärkningsvärda.

Detta är en av de första granskningarna som görs efter att lagändringen ”Lex Ida” infördes vid årsskiftet. Den nya lagen uppkom på grund av den uppmärksammade rekordplundring i Brf Ida i Malmö som skedde för några år sedan. Lagändringen innebär att Bolagsverket ska kunna utse en särskild granskare eller minoritetsrevisor utan att frågan första behandlas på en stämma.