Experterna tror på högre bostadspriser

Trots den rådande ekonomiska krisen har bostadspriserna fortsatt att stiga. Det är inte bara räntorna som driver bostadspriserna uppåt. De bostadsköpande hushållen har gynnats också på andra sätt i den ekonomiska krisen. Om ett år tror både Kristin Magnusson Bernard och Claes Måhlén i Makrorådet på högre priser.

– Man ska komma ihåg att inte alla hushåll köper bostadsrätter och villor. De som gör det har till stor del faktiskt gynnats av krisen. Jobben för den här gruppen har varit rätt så säkra. Och utöver de låga räntorna har vi också slopade amorteringskrav och en börs som har gått jättebra. Dessutom handlar det om en resursstark grupp som inte har kunnat lägga pengar på resor och semestrar, säger Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard.

Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, ifrågasätter om den legendariska Federal Reserve-chefen Alan Greenspan möjligen har ett finger med i spelet.

– Det som en gång i tiden kallades ‘the Greenspan put’, det vill säga att centralbankerna alltid kliver in och sänker räntan om börsen faller, och som sedan bara bytt namn med de amerikanska centralbankscheferna, kanske har smittat av sig även på bostadsköpare? Det vill säga tankegången att man på något sätt alltid är skyddad om man tar risk. Tittar man bakåt på boprisutvecklingen så har varje prisfall blivit mindre än man fruktat.

Att amorteringskravet eventuellt kommer återinföras nästa sommar, givet att krisen har lagt sig, kan driva priserna ytterligare, menar Kristin Magnusson Bernard.

– Vet man att kraven kommer tillbaka så vill man såklart köpa innan de träder i kraft.

Både Claes Måhlén och Kristin Magnusson Bernard tror att bostadspriserna är högre om ett år.

Läs hela artikeln på Dagens Industri.