Sparekonomerna uppmanar: sluta inte amortera

Amorteringskravet är för tillfället slopat. Enligt Finansinspektionen har cirka 50 000 bolånetagare pausat eller minskat sina amorteringar. Är detta rätt beslut eller hur ska man tänka? Sparekonomerna varnar för de ekonomiska misstagen du ska undvika under coronakrisen. Detta skriver Svenska Dagbladet.

1. Undvik att göra några drastiska val för sparandet

– När man känner panik, så gör man kanske inte så genomtänkta val. Men sitt still i båten och paniksälj inte dina fonder. Då riskerar du att missa rekylen när fonderna går upp igen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordet.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, håller med ovanstående rekommendation och tillägger:

– Att sitta still i båten är den bästa strategin för i stort sett alla. Vi gör sämre affärer under stora händelser, så tänk långsiktigt. Om du månadssparar ska du fortsätta att göra det. När det gäller ditt sparande, ska du redan ha gjort dina val. De besluten ska inte tas under en brinnande kris, säger Landeborn.

2. Köp inte en ny bostad innan du har sålt din befintliga

– Köper man en bostad nu, så köper man på en bostadsmarknad som ännu inte har påverkats nämnvärt av coronakrisen. Men om man sedan ska sälja, så riskerar man att sälja på en marknad som påverkats eftersom förändringen kan komma ganska snabbt. Det är bra att ha kalkylen klar och veta vad man har att röra sig med. Då kanske man får ta att bo med släkt eller vänner under en övergångsperiod, säger Frida Bratt.

3. Sluta inte amortera bara för att du kan

Maria Landeborn tycker att det är positivt att möjligheten till att inte behöva amortera finns, men att den möjligheten endast bör utnyttjas av de som blivit av med jobbet eller inte har en buffert av andra anledningar.

– Trots att du kan slippa, bör du fortsätta att amortera. Du ökar din egen säkerhet genom att betala av lånet på din bostad eftersom du får en lägre belåningsgrad, säger Landeborn.

Frida Landeborn får medhåll av Frida Bratt.

– Väljer man att sluta betala av ditt lån måste man ha en plan. En idé kan vara att lägga pengarna på en buffert eller på ett sparkonto, de ska inte spenderas, säger Bratt.

4. Börja inte bunkra presentkort

– Köper man ett presentkort, så har man betalat för en vara eller tjänst innan man fått den. Går verksamheten i konkurs så hamnar man som kund långt bak i kön över fordringsägare. Du får nog inte tillbaka dina pengar. Man kan absolut köpa presentkort för att stödja olika verksamheter, men man ska också vara medveten om risken, säger Frida Bratt.

5. Sluta inte konsumera

– Även om man ska vara försiktig med presentkort och liknande är det viktigt att vi fortfarande stöttar lokala kedjor, butiker och affärer. Det finns en ökad risk för att de inte finns kvar när det här är över. Om man har råd, hjälp till att stötta genom att köpa en lunch ute och shoppa kläder inför sommaren. Vi måste se till att hålla hjulet snurrande, säger Maria Landeborn.

Läs hela artikeln på SvD.