Fängelsestraff efter rekordplundringen i BRF Ida

Den omtalade plundringen I Brf Ida som pågick under flera år har nu fått sin dom. Tidigare ordförande och vicevärde/förvaltare döms till 4,5 år samt 3 års fängelse för att de hjälpte till att plundra sin egna bostadsrättsförening. Detta meddelar Malmö tingsrätt. 

Det var ungefär tre år sedan som Ekobrottsmyndigheten blev informerad om att en misstänkt brottslighet pågick i HSB:s bostadsrättsförening Brf Ida. Under flera år hade bostadsrättsförening lurats av ordförande och HSB som ska ha förvaltat förening att betala bolag för åtgärder som aldrig utförs.

Totalt har förundersökningen resulterat i fyra rättegångar. De första tre rörde skattebrott, mutbrott och penningtvätt. Den fjärde och nu sista rättegången handlar om grov trolöshet mot huvudman.

Tingsrätten konstaterar att tidigare ordförande och vicevärd/förvaltare i föreningen medverkat i riggade anbudsförfaranden och missbrukat sina förtroendeställningar. Under så kallade ”förskottsbetalningar” har pengar förts ut från föreningen. Totalt har detta skadat Brf Ida med drygt 50 miljoner kr.

Samtidigt frikänns tre andra ledamöter i styrelsen som tidigare var åtalade för brott. Den ena har enligt tingsrätten inte gjort sig skyldig till något brott och de andra två har inte haft det uppsåt som krävs för straffansvar, meddelar Malmö tingsrätt.

Läs mer om brottet i Malmö Tingsrätts Pressmeddelande.