Coronakrisen: nu kommer smällen mot bostadsrättsmarknaden

Nu börjar coronakrisen slå mot bostadsrättsmarknaden. Ökande utbud, minskande budpremier och färre affärer är tydliga signaler.
– Nu är det mer av en köpares marknad, säger Staffan Tell från Hemnet till Dagens Nyheter.

Tidigare har inte bostadsmarknaden drabbats så hårt av coronakrisen. Enligt Svensk Mäklarstatistik var bostadspriserna i mars, i jämförelse med februari i stort sett oförändrade. Men nu börjar man se tydliga tecken på att marknaden reagerar allt kraftigare på grund av krisen, speciellt bostadsrättsmarknaden.

Enligt Hemnet har utbudet av bostadsrätter ökat senaste veckan med 2 procent. Normalt brukar utbudet annars minska veckan innan påsk. Samtidigt har den genomsnittliga budpremien börjat krympa. Staffan Tell konstaterar:
– Att det ter sig sannolikt att vi kommer att ha ett rekordhögt utbud om några veckor. Det är ju redan det högsta vi har haft vid den här tiden på året.

Antalet bostadsrättsaffärer har sjunkit med 15 procent de två sista veckorna i mars, jämfört med motsvarande period förra året.

– Det är säkert så att det är många säljare som skyndar sig, menar Hans Flink, försäljningschef på Svenska Mäklarstatistik.

– Men så länge du är inne på samma marknad både som köpare och säljare så spelar det inte så stor roll om priset går upp eller ner, tillägger han.

Läs hela artiklen på Dagens Nyheter.