Utebliven energideklaration kan stå föreningen dyrt

Har din bostadsrättsförening energideklarerat under åren 2008-2009? Då är det dags att göra det igen. Se upp för utebliven energideklaration, det anses som lagbrott och kan sluta med vite för tiotusentals kronor.

Tio år efter att den första energideklarationen har upprättats är det dags att energideklarera på nytt. Det är fastighetsägarens ansvar att en giltig energideklaration utföras av en certifierad energiexpert, dessvärre är det många bostadsrättsföreningar som missar detta.

Boverket är tillsynsmyndighet över energideklarationerna och ansvarar för att energideklarationer upprättas på det sätt som lagen föreskriver. Vid avsaknad av giltig energideklaration kan Boverket ålägga fastighetsägare att betala vitesförelägganden genom att ta ärendet vidare till domstol.

Beloppen sätts individuellt och kan stå bostadsrättsföreningen dyrt. Beloppen kan variera mellan 50 000 kronor och 250 000 kronor, bekräftar Henrik Olsson, Utredare och Energiexpert på Boverket.

Syftet med energideklarationerna är att visa hur mycket energi en fastighet använder och kan ge bostadsrättsföreningen konkreta tips på energibesparande åtgärder.

Anbudskollen upprättar kvalitetssäkrade energideklarationer till bostadsrättsföreningar och säkerställer att din förening erbjuds konkurrenskraftiga och fasta priser. För kostnadsfri offert på energideklaration från certifierade energiexperter: mejla till info@anbudskollen.se, ring 08 – 684 422 22 eller besök Anbudskollen för mer info.

Erbjudande:
Alla läsare av Bofokus erbjuds just nu även en kostnadsfri energianalys med konkreta tips på energibesparande åtgärder. För mer information, mejla till info@anbudskollen.se