”Bostadsrättsföreningar kan få betalt för att låna pengar”

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad. Första räntehöjning förväntas ske vid årsskiftet. Men experterna tror att Svenska bolåneräntor rör sig nedåt. Vid ytterligare räntesänkningar skulle vissa bostadsrättsföreningar t.o.m kunna få betalt för att låna. 

Riksbankens direktion tog beslutet om att lämna reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent, det var samtliga ledamöter i Riksbankens direktion eniga om. De gav även besked om att en räntehöjning tidigast kommer ske i slutet av året eller i början av nästa år.

– Räntebanan är en prognos, inget löfte. Blir utvecklingen en annan än vad vi tror får naturligtvis efter bästa förmåga, hantera det den dagen. Bilden sommaren 2019 är att vi har en god konjunktur och inflation vid målet. Men det råder ganska stor osäkerhet i omvärlden, sa riksbankschefen Stefan Ingves vid presskonferensen.

Roger Josefsson, chefsekonom på Macrobond, utesluter inte att svenska bolåneräntor för privatpersoner skulle kunna hamna under noll, även om det är osannolikt. Mer troligt är att vissa bostadsrättsföreningar når denna unika nivå och att dessa föreningar alltså skulle få betalt för att låna pengar. Han menar att Riksbanken troligtvis kommer behöva sänka reporäntan ned mot -2 procent för att bolånenivåer ska kunna komma ned till ett negativt territorium, liknande Danmark.

– Men det är inte bara en ränta, styrräntan, som centralbankerna har som verktyg, det skulle kunna tänkas att Riksbanken vid en konjunkturavmattning och recession riktar stimulansåtgärder mot särskilda typer av utlåning, liknande ECB:s TLTRO, menar Roger Josefsson.

Håkan Larsson, boekonom på Villaägarna, vill understryka att en aktiv bolånekund som väljer att byta bank i dagsläget kan få en bolåneränta på omkring 1 procent. Större bostadsrättsföreningar kan exempelvis idag låna till en ränta kring 0,6 procent. Att vissa räntor till och med blir negativa tror inte han är helt otänkbart längre fram. Bostadsrättsföreningar kan ibland uppnå betydligt lägre räntor än privatpersoner.

– Redan i dag finns det större bolag som kan låna till minusränta. Om Riksbankens penningpolitik blir mer expansiv skulle åtminstone större bostadsrättsföreningars låneräntor kunna röra sig ned mot noll, menar Håkan Larsson.

Läs experters spekulationer om bolåneräntan på Nyhetsbyrån Direkt 

Erbjudanden:

Vill er bostadsrättsförening ha lägsta möjliga ränta på BRF-lån? Lär mer om hur ni blir Premium-medlemmar hos Allabrf eller får hjälp med att sköta bostadsrättsföreningens ekonomiska förvaltning.

Om ni vill börja med att få en kostnadsfri preliminärbedömning av era räntenivåer så är ni välkomna att skicka ett mail till info@anbudskollen.se med föreningens senaste årsredovisning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.