Nya röklagen – detta är tillåtet på din balkong

Den nya lagen om rökning träder i kraft den 1 juli. Då är det inte längre tillåtet att röka på offentliga platser så som uteserveringar, idrottsplatser, entréer till lekplatser och offentliga byggnader. Men vad är tillåtet på din balkong och vad kan du som boende göra om du har problem med grannar som röker? 

Det finns ingen generell lag som förbjuder rökning på sin egna balkong eller inom bostaden, eftersom det inte är en allmän plats. Däremot kan det finnas specifika ordningsregler i föreningen som reglerar detta. Dessa regler ska ha förankrats på föreningsstämman.

Ordningsreglerna i föreningen ska ha ett verkligt föreningsintresse och motsvara vad resterande boende anser. I dessa ordningsregler kan det alltså framgå om förbud mot rökning finns eller om grillning på balkongen är tillåtet. Viktigt att tydliggöra är också om det handlar om alla sorters grillning eller om det endast avser grillning med kol, el eller gasol.

Rökningen kan vara ett stort problem för många, därför är det alltid viktigt att visa hänsyn till sina grannar. Har du problem med någon granne som röker på balkongen eller utanför ditt fönster är det bäst att samtal med personen på en gång innan det blir en större konflikt. Detta bör göras med en saklig ton. Vill man inte vända sig direkt till grannen går det att vända sig direkt till styrelsen för hjälp istället. Om dessa störningar fortsätter efter att styrelsen har pratat med personen i fråga så bör en rättelseanmaning utfärdas.

Behöver er förening hjälp av jurister med expertkunskaper inom bostadsrätt eller hyresrätt? Kontakta info@anbudskollen.se för en kostnadsfri, kortare konsultation.