Risker med väldigt små bostadsrättsföreningar

Experterna uppmanar köpare att vara extra försiktiga med väldigt små bostadsrättsföreningar. Risker finns både kopplat till ekonomin samt den fysiska säkerheten till följd av osäker byggteknik.
– Det är väldigt viktigt att man undersöker föreningen noga, dubbelkollar lånen, gör en noggrann och djup kontroll och helst även träffar de övriga som ska bo i huset, säger Hampus Dahlstedt, vd och en av grundarna bakom Allabrf.

De senaste åren har små bostadsrättsföreningar blivit allt mer vanligt. Flera experter som GP har talat med avråder folk från att göra något förhastat, då det finns många speciella risker i en mindre bostadsrättsförening. Det kan både handla om ekonomisk risk men även fysiska risker som kan följa med tveksam byggteknik.

Det finns 2 675 bostadsrättföreningar som har färre än 7 lägenheter  i Sverige, vilket innebär en tiondel av samtliga bostadsrätter. Statistiken kommer från GP.

Tiia Torekull, tidigare jurist på Boverket, har tidigare varit insatt i flera problemfastigheter. En av dem var en bostadsrättsförening i Mölndal. Det visade sig att de utan lov hade byggt sex lägenheter i byggnaden men endast blivit beviljad fyra enligt detaljplanen. Torekull poängterar att det är viktigt för räddningstjänsten att ha rätt information om hur många lägenheter som finns i en byggnad. Skulle det börja brinna i en fastighet så kan inte föreningen få ersättning för fyra lägenheter om det endast är två stycken registrerade enligt detaljplanen. Fler experter GP har talat med instämmer i att väldig små bostadsrättsföreningar är mer sårbara.

– En liten förening kan ruineras väldigt fort, säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla, en av landets främsta experter i ämnet. Hon är kritisk till att det överhuvudtaget existerar små bostadsrättsföreningar och efterlyser en större reglering från myndigheternas sida.

Den ekonomiska sårbarheten i en lite bostadsrättsförening blir extra påtaglig för de personer som ska dela på de oförutsedda kostnader, menar Uggla.
– De som bildar de här föreningarna, småskuttarna kallar jag dem, gör lite som de själva tycker. Bostadsrättshavare är ganska utlämnade. Det är ett jättebekymmer.

Hampus Dahlstedt, vd och en av grundarna bakom Allabrf, uppmanar köpare att vara extra försiktiga. Han tycker liksom Ingrid Uggla att det även blir svårare att hålla sams i väldigt små föreningar och att styrelsen lätt kan bli infekterad av egenintressen.

Villor som delats upp i fyra-fem lägenheter, liksom den GP granskade, betecknar Dahlstedt som ”riskföreningar”. Med detta vill han inte avråda någon att köpa en lägenhet i en liten förening men att köparna måste vara extra noggranna vid kontroller.

– Fem lägenheter i en förening tycker jag är väldigt lite. Personligen skulle jag nog inte ha köpt en sådan. Men allt är en prisfråga, säger Hampus Dahlstedt.

Nyfiken på att läsa  mer? Läs hela artikeln på Göteborgsposten 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.