Sveriges mest skuldsatta bostadsrättsföreningar

Dagens industri har listat Sveriges mest belånade bostadsrättsföreningar. Sveriges tyngst belånade förening har skulder som motsvarar 70 000 kronor per kvadratmeter boyta och samtidigt noll kronor i avgift. Men stirra dig inte blind på skuldsättningen när du ska värdera en bostadsrättsförening, det finns andra viktiga nyckeltal som bör uppmärksammas, menar Rana Toubal en av grundarna bakom Allabrf. 

Stockholm har de nio högsta belånade bostadsrättsföreningarna, strax efter kommer Jönköping på tionde plats. BRF Guldfisken 32, ett ombildat hyreshus på Östermalm från 50-talet, har skulder som uppgår till hela 70.000 kronor per kvadratmeter och noll kronor i avgift. Det är Sveriges mest skuldsatta bostadsrättsförening. Varför detta är genomförbart är eftersom kontorsytan i föreningens sju lokaler är större än den samlade boytan i de 15 lägenheterna.

– Det är en oäkta förening med väldigt god ekonomi. Vi har sett till att hålla en väldigt hög uthyrningsgrad i fastigheten, vi amorterar hela tiden och relativt fastighetens värde ser nog inte skulderna alls så höga ut, säger kassören Sebastian Wallius.

Sebastian Wallius är heller inte nervös för om räntorna framöver skulle stiga då han menar på att de sen flera år tillbaka har en bra strategi för detta. Guldfiskens lån är uppbrutna i tio delar och varje år binds en ny del till tio års löptid.

Rana Toubal, en av grundarna bakom Allabrf, menar att skuldsättningen inte är det enda måttet på hur en förening mår och att det är mer okej att ha höga skuldsättning när man har högre hyresintäkter och sparande. En oäkta förening betyder väldigt förenklat att hyresintäkterna är höga men då gäller också andra skatteregler. Det finns däremot andra nyckeltal som bör uppmärksammas menar hon:
– Lågt sparande i kombination med låga avgifter är en luring som vi vill betona. Utan tillräckligt sparande kan avgifterna stiga snabbt vid framtida underhåll och renoveringar.

Läs hela artikeln på Di: Listan: Sveriges mest skuldsatta bostadsrättsföreningar