Skenande markhyror orsakar problem för BRF:er

Statens fastighetsverk äger marken för en del bostadsrättsföreningar i Stockholm. Enligt Sveriges Radio P4 Stockholm vill nu Statens fastighetsverk kraftigt höja markhyran för vissa föreningar. Detta efter att regeringen krävt att värderingen av marken ska spegla dagens marknadsvärde. Höjningen kan få betydande konsekvenser för enskilda föreningar när taxeringsvärdet på marken skjutit i höjden.

När en bostadsförening inte äger marken som deras fastigheter står på måste de betala markhyra. För en förening som inte äger marken utgör tomrättsavgälden, alltså markhyran, oftast en av de allra största utgiftsposterna – i paritet med föreningens ränte- och uppvärmningskostnader. En kraftig hyreshöjning har därmed en stor inverkan på föreningens ekonomi och dess medlemmar.

Bostadsrättsföreningen Helgalunden 1-9 på Södermalm är en av föreningarna som drabbats. Hyran omförhandlas vart tionde år och Statens fastighetsverk vill nu höja markhyran med ca 330 procent.  Föreningens årliga markhyra stiger från 300 000 kronor till 1 miljon kronor – en kostnad som förs vidare till bostadsrättsägarna genom höjda månadsavgifter. Styrelsen i Brf Helgalunden 1-9 kan tvingas höja avgiften med cirka 2000 kr i månaden för ett vanligt hushåll i föreningen.