Uthyrningsmöjligheter kan öka värdet på din bostadsrätt

En ny undersökning framtagen av Fastighetsbyrån visar att 69 procent av bostadsrättsägare ser positivt på korttidsuthyrning i sin bostadsrättsförening. 31 procent föredrar att köpa en bostadsrätt i en förening där korttidsuthyrning är tillåtet jämfört med 19 procent som hellre köper i en förening som förbjudit detta. Samtidigt så finns det risk att korttidsuthyrning skapar problem för grannar och de flesta styrelser ser negativt på fenomenet.

Enligt Fastighetsägarna Stockholms undersökning som publicerades i våras är hela 85 procent av bostadsrättsföreningarnas styrelser negativt inställda till korttidsuthyrning och 42 procent har helt förbjudit korttidsuthyrning. Bostadsrättsägare verkar däremot ha en mer positiv inställning till korttidsuthyrning, enligt Fastighetsbyråns nya undersökning. Endast var tredje bostadsrättsköpare anser att korttidsuthyrning bör vara förbjudet. 

Undersökningen visar att unga personer generellt ställer sig positivt till korttidsuthyrning, medan majoriteten ställer sig neutralt i frågan. Då 54 procent svarade att korttidsuthyrning bör vara tillåtet men under kontroll av bostadsrättsföreningen, rekommenderar Pia-Lotta Svensson, Mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm, att styrelser verkligen tänker till när det gäller korttidsuthyrning. För många är nämligen möjlighet till korttidsuthyrning en viktig faktor vid val av bostad, som även kan komma att höja värdet av bostaden. 

Att tillåta andrahandsuthyrning kan innebära ett viktigt mervärde för många bostadsrättsinnehavare. Samtidigt kan det orsaka problem för grannar och styrelsen om uthyrningen missbrukas. Det är viktigt med en väl avvägd balansgång och att föreningen har tydliga och transparenta regler som är lika för alla boende, säger Karl-Fredrik Axelsson, BRF-rådgivare på Allabrf.

Exempelvis kan föreningen begränsa korttidsuthyrning till ett par tillfällen per år samt ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning. Korttidsuthyrning sker i dagsläget runt om i landet i stor skala, särskilt under sommarmånaderna. Uthyrningstjänsten Airbnb slog rekord i Sverige med hela 490 000 uthyrningar förra året.