Ny tjänst hjälper BRF-styrelser spara tid och pengar

Bostadsrättsföreningar betalar i regel 20-40 % mer än de behöver för sina tjänster och avtal. För att motverka dessa överpriser, lanserar nu allabrf plattformen anbudskollen.se – den första upphandlingstjänsten som helt fokuserar på bostadsrättsföreningar. Anbudskollen hjälper styrelser i bostadsrättsföreningar att förbättra sina avtal genom att konkurrensutsätta leverantörer och förvaltare. Tjänsten är inte bara den första av sitt slag, den är även kostnadsfri och erbjuder styrelser en kostnadsanalys för att identifiera vilka avtal som bör ses över.

Med Anbudskollen vill allabrf öka transparensen på tjänstemarknaden och förenkla processen för bostadsrättsföreningar att jämföra sina kostnader. Genom tjänsten kan bostadsrättsföreningar enklare förhandla till sig konkurrenskraftiga avtal. Det är främst genom att se över sina löpande kostnader som bostadsrättsföreningar kan spara väsentliga summor.

– Löpande kostnader, som exempelvis förvaltningstjänster, belastar bostadsrättsföreningen under en längre tid och kan därför leda till extremt stora besparingar över tid, säger Fredrik Johansson, ansvarig för anbudskollen.se. Detta gör att en relativt liten årlig kostnadssänkning på 25 000 kr är värd en kvarts miljon kronor för föreningen om avtalet behålls i 10 år. De flesta föreningar kan dock spara betydligt större summor än så här. Över tid handlar det ofta om mångmiljonbelopp.

Tjänsten erbjuder bostadsrättsföreningar kostnadsfri hjälp med att hitta kvalificerade leverantörer inom löpande tjänster samt vid underhållsprojekt såsom stambyten, fasadrenoveringar eller bergvärmeinstallationer. Kvaliteten på tjänsterna är förstås avgörande. Anbudskollen gör mer djupgående kvalitetskontroller än de olika typer av ”offertsajter” som primärt hjälper konsumenter med offertinhämtning för mindre arbeten. För att underlätta för styrelsen har sajten erfarna BRF-ekonomer som hjälper föreningen genom hela processen och finns tillgängliga för att svara på frågor och ge råd.

En del styrelser tänker rent instinktivt att de ska få sämre kvalitet på de löpande tjänsterna om de sänker priserna. I praktiken är det oftast tvärt om, säger Fredrik Johansson. Många leverantörer utnyttjar nämligen det faktum att BRF:er ofta är en väldigt passiv beställare och de levererar lägre kvalitet till de BRF:er som bara låter sina tjänster löpa på år efter år. När tjänsterna konkurrensutsätts visar det sig plötsligt att engagemangsnivån blir betydligt högre hos leverantörerna.

Ett annat viktigt område är energieffektivisering. Byggnader står för mer än 40 procent av världens energikonsumtion och miljötänkandet är ofta eftersatt i många bostadsrättsföreningar.
– En stor del av föreningars löpande kostnader består av avgifter för el, vatten och värme. Det går ofta att åstadkomma radikala förbättringar som är både positiva för miljön och föreningens ekonomi. Som styrelseledamot kan man ofta göra betydligt större miljönytta än man kan göra som privatperson. Förutsatt att styrelsen är intresserad så kan vi i regel ge goda rekommendationer. 

Även på intäktssidan kan många föreningar göra förbättringar. Exempelvis kan föreningar med parkeringsbestånd få stora intäkter genom att automatisera uthyrning av parkeringsplatser när de inte används under kontorstider. De flesta föreningar tar även för låga hyror av sina lokalhyresgäster och det finns möjlighet att förhandla upp hyrorna. Outnyttjade ytor som vissa lokaler eller råvindar kan i vissa fall vara extremt förmånliga att konvertera till bostäder.

För mer information besök anbudskollen.se, maila till info@anbudskollen.se eller ring 08 -­ 684 422 22.