Brakförlust för HSB BRF Ida i Malmö

HSB-föreningen Ida i Malmö gör en brakförlust på 77 miljoner kronor. Nu väntar ett ekonomiskt stålbad och tredubbla rättsprocesser innan de 700 familjerna vet hur allvarlig katastrofen blir. Bostadsrättsföreningen Ida är med sina 738 lägenheter en av de största i hela Sverige. Och det som rullas upp nu är troligtvis den största plundringen någonsin av en svensk bostadsrättsförening.

Föreningens kraftigt försenade årsredovisning för 2016 visar på ett stort slukhål, som kan få hela föreningen att krascha. Men fortfarande finns det flera frågetecken som avgör hur hårt familjerna drabbas.
– Man blir mörkrädd! Det är exceptionellt stora pengar som har försvunnit, säger Hampus Dahlstedt, vd för analysföretaget Allabrf.se, som har granskat Idas årsredovisning på uppdrag av Sydsvenskan.
– HSB har sitt rykte på spel. Och det finns ett stort PR-värde när det är så pass många familjer som skulle drabbas av en personlig katastrof. Så jag tror att de inblandade löser detta, säger Hampus Dahlstedt.