Modern avfallshantering sparar tusenlappar

tiptapp

Allabrf.se i samarbete med Tiptapp
Många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar brottas idag med rejäla problem med medlemmarnas grovsopor. Kostnader för sophämtning som skjuter i höjden, oordning i grovsoprum och en grannsämja som blir lidande – inte minst efter den omfattande sopstrejk som drabbade Stockholm tidigare i år. Det finns en modern lösning i form av en app, som kan minska problemet.

Styrelser uppmanar sina medlemmar att ta ansvar för att regler i grovsoprum följs, men det är svårt att få gehör. En del föreningar tvingas ta till kontroversiella metoder såsom att sätta upp övervakningskameror i soprummen.
– I min egna förenings soprum har det dumpats allt från kylskåp till gamla bildäck och det orsakar förstås huvudvärk för styrelsen, säger Fredrik Johansson på allabrf.se som även sitter som ordförande för en BRF på Kungsholmen.
Allabrf.se rekommenderar att styrelsen i första hand testar att underlätta för boende att göra sig av med bråten innan man tar till några drastiska metoder.
– Anledningen till att olovligt avfall dumpas i soprummen beror i regel på att det är för besvärligt för boende att transportera bort avfallet, särskilt om man saknar bil, fortsätter Fredrik.

Allabrf.se har i samråd med sina BRF-medlemmar utvärderat olika lösningar på problemet och väljer nu att ingå ett samarbete med den nya appen Tiptapp. Många BRF:er i särskilt Stockholm har redan information i sina soprum där man uppmanar sina boende att använda sig av denna app istället för att dumpa bråtet i föreningens utrymmen. Boende uppmanas därmed att enkelt göra sig av med oönskat bråte utan att behöva ordna bil och hyra släp. Istället tar man ett foto på det man vill bli av med och anger vad man vill betala för att få hjälp med en hämtning.
– Vi vill bidra till att föreningar både undviker onödiga kostnader och ökar sitt miljömedvetande. Eftersom det är helt gratis för föreningar att använda Tiptapp kan vi gärna uppmana till detta, säger Fredrik på allabrf.

En förening som testat Tiptapp är BRF Blåklinten 19.
— Vi kommer minska föreningens utgifter en hel del. Den senaste rensningen vi gjorde på vindarna kostade oss drygt 60 000 kronor, då vi behövde anlita ett företag som hämtade all bråte som hade ställts ut från förråden. Med appen kan våra medlemmar få sin bråte flyttad när det passar dem. Vi minskar den ekonomiska belastningen på föreningen,  säger Fatima Ekekrantz, ordförande i BRF Blåklinten 19.

I appen främjas också samåkning av grannars bråte till tippen genom att närboende användare får notiser när hjälp är på väg till ens område. Detta bidrar till färre bilturer till återvinningen och en positiv effekt på miljön. I appen finns också en funktion som säkerställer att sophanteringen hanteras korrekt ur miljösynpunkt.

Hur går vi i styrelsen tillväga?
– Styrelsen och föreningen gör inget annat än att helt enkelt klistra upp en informationslapp i sitt soprum. Om man vill kan man självklart även dela ut lappen i brevlådan till sina boende eller informera via nyhetsbrev eller på hemsida.

– Lappen finns att ladda ner och kan skrivas ut genom denna länk:
Se föreningens lapp här

– Om styrelsen önskar så åker Tiptapp i mån av tid helt gratis ut till er och hänger upp informationslapparna. Exempelvis i era soprum och på andra önskade ställen, som på vinden. Då kan de även skrivas om till mer specifika för just er förening.

– Tjänsten är gratis för föreningen. Den boende väljer själv vad denne är beredd att betala för att skräpet tas om hand.

Vid frågor om Tiptapp: Kontakta Evelina Lycke på evelina@tiptapp.com