Föreningarna där du bor gratis

De är inte vanliga – men det finns bostadsrättsföreningar där du betalar noll kronor i månadsavgift.  Riktigt låga avgifter behöver däremot inte alltid vara bra.

– Det absolut viktigaste att hålla koll på är den framtida förändringen i årsavgiften, säger Hampus Dahlstedt på söktjänsten allabrf.se.

De flesta av oss betalar tusentals kronor varje månad för att ha tak över huvudet. Men det finns bostadsrättsföreningar där du bor gratis – förutsatt att du inte har några bolån att betala av förstås.

Några av dem har dessutom ekonomin helt under kontroll, visar en undersökning från allabrf.se, en söktjänst för att jämföra bostadsrättsföreningar.

”Ofta hänt något extraordinärt”

– Ofta har det hänt något extraordinärt, som att föreningen lyckats sälja av en vind eller kunnat bygga på två våningar ovanpå huset. På så vis har de blivit lånefria och kunnat erbjuda noll kronor i månadsavgift i en bra tid framåt, säger Hampus Dahlstedt, grundare av allabrf.se.

Totalt finns det ett 50-tal föreningar i Sverige med noll kronor i månadsavgift. Men en stor del av dessa är oäkta. Det innebär att de har väldigt höga inkomster från exempelvis uthyrda bostäder och lokaler – något som kan ha negativa skattekonsekvenser för boende.

 

Läs hela artikeln här på aftonbladet