Många BRF:er utsatta för bedrägeriförsök

Under de senaste månaderna har en stor mängd bostadsrättsföreningar utsatts för ett försök att lura föreningen på pengar. Det handlar om en blankett där mottagaren uppmanas att ”rätta uppgifterna” om föreningen. I själva verket är det ett dolt avtal där föreningen förbinder sig att betala närmare 12 000 kr.

Det är bolaget med det skenbart seriösa namnet nummerupplysningen.se, som står för utskicket. Företaget har ingenting att göra med det etablerade bolaget Eniro eller Nummerupplysningen 118 118. Blanketten är utformad för att mottagaren ska uppfatta det som att man bara fyller i föreningens adress- och kontaktuppgifter. Blanketten är professionellt designad och liknar närmast ett utskick från en myndighet. I själva verket ingår styrelsen ett juridiskt avtal när de fyller i uppgifterna och signerar. Hela baksidan av blanketten är fylld med de juridiska avtalsvillkor man godkänner genom att skriva under blanketten.

Fredrik Johansson, ansvarig för avtalsförhandlingar på allabrf.se, sitter själv som BRF-ordförande i en förening på Kungsholmen i Stockholm och var en av många som fick utskicket på posten:

– Det är så uppenbart att den enda avsikten med utskicket är att lura föreningarna på pengar. Det är ett utstuderat bedrägeriförsök. Men tyvärr finns det många som faller för detta, för det är professionellt utformat och kostnaden är väl dold. 

Den så kallade ”tjänsten” man får för de 12 000 kronorna, som man förbinder sig att betala, handlar om att föreningen i praktiken köper reklam. Föreningen får exponering på bolagets egen hemsida, nummerupplysningen.se, vilket givetvis inte har något värde för en vanlig bostadsrättsförening.

Bluffbolaget opererar från Tallinn och är svårt att komma åt för svenska myndigheter. Verksamheten har därför kunnat bedrivas i flera år. De opererar även i sorts juridisk gråzon eftersom det på blanketterna finns information om att den som skriver under ingår ett avtal – problemet är bara att informationen är medvetet dold.

Vad kan styrelsen göra? Vad händer om man redan skrivit under?

Man bör ha som vana att googla företag innan man skriver under något. En snabb googling kan ofta avslöja oseriösa aktörer. Om styrelsen redan råkat skriva under blanketten bör man bestrida fakturan som kommer som ett brev på posten. Vi uppmanar också de föreningar som blivit lurade att kontakta oss på allabrf.se, så kommer vi försöka hjälpa till så gott vi kan genom vårt egna juridiska ombud, säger Fredrik Johansson.