Spekulanter i Stockholm, Göteborg och Malmö varnas för bostadsrättsföreningar som fått betyget C i allabrf.se rating

allabrf.se har utvecklat ett index som rankar bostadsrättsföreningar baserat på dess ekonomi. Nu varnas bostadsspekulanter för föreningar som har fått betyget C.

allabrf.se har sedan tidigare publicerat information om bostadsrättsföreningar med hög skuldsättning för att stprida vetskapen om riskerna med hög skuldsättning. Utöver skuldsättning finns flera andra viktiga parameter att analysera. Den 16 September lanserad allabrf.se ett index som består av sju viktiga parametrar: skuldsättning, avgiftsnivå, kassaflöde, hyresintäkter, drift- och underhållskostnader, räntekostnader och skatteskyldighet (”äkta”/”oäkta”). Varje parameter rankas först individuellt baserat på gränsvärden, därefter läggs de samman i ett viktat index.

Högsta betyg (AAA) innebär att bostadsrättsföreningen är synnerligen solid ur ett ekonomiskt perspektiv och en nära riskfri investering för spekulanter. Betyget har enbart utgivits till ca 1-2% av alla bostadsrättsföreningar i Sverige. Lägsta betyg (C) innebär att bostadsrättsföreningen har akuta ekonomiska problem, vilket kan resultera i högre månadsavgifter och/eller kapitaltillskott för bostadsrättsföreningens medlemmar.

– Vi vill nu gå ut och varna bostadsspekulanter för att det finns flera föreningar som man bör vara extra försiktig med. En lägenhet i en förening med betyget C bör värderas betydligt lägre än en likvärdig lägenhet i en förening med AAA, säger Hampus Dahlstedt, medgrundare allabrf.se

Betygssystemet har testats och kalibrerats under flera månader för att vara så rättvisande som möjligt för Sveriges bostadsrättsföreningar. För att ytterligare kvalitetssäkra systemet appliceras betyg endast på bostadsrättsföreningar där den underliggande datan har kontrollerats. Idag finns betyg på ca 3000 stora och populära bostadsrättsföreningar och varje månad rankas ytterligare ca 500 föreningar. Det går även att bevaka föreningen på allabrf.se för att se när ett betyg finns redo.

5 bostadsrättsföreningar med betyget C i Stockholm (tabell)

Betyg Förening Stad
C Bostadsrättsföreningen Ritbesticket Stockholm
C Bostadsrättsföreningen Larsboda 3 i Farsta Stockholm
C Bostadsrättsföreningen Midsommarbuketten Stockholm
C Bostadsrättsföreningen Strålgatan Stockholm
C Bostadsrättsföreningen Väverskan 8 Stockholm

(Källa: allabrf.se, 2015-10-03)

5 bostadsrättsföreningar med betyget C i Göteborg (tabell)

Betyg Förening Stad
C Bostadsrättsföreningen Kråkslottet nr 2 Göteborg
C Bostadsrättsföreningen Stampen 19:10 Göteborg
C Bostadsrättsföreningen Storkgatan 5 och 7 Göteborg
C Bostadsrättsföreningen Österlunden Göteborg
C Bostadsrättsföreningen Köpmansgatan 2 Göteborg

(Källa: allabrf.se, 2015-10-03)

5 bostadsrättsföreningar med betyget C i Malmö (tabell)

Betyg Förening Stad
C Riksbyggens Bostadsrättsförening Mäster Henrik Malmö
C HSB Bostadsrättsförening Valnöten i Malmö Malmö
C Bostadsrättsföreningen Malmgården Malmö
C Bostadsrättsföreningen Bjäre 7 Malmö
C Bostadsrättsföreningen Salongen 16 i Malmö Malmö

(Källa: allabrf.se, 2015-10-03)